TechnoDag 2007 | Gosliga Anti Roest Center
- Details
- Gepubliceerd: maandag 03 december 2007 20:12
Zaterdag 1 december was de LCN met 17 leden op bezoek bij Gosliga Anti Roest Center in Leeuwarden. Na koffie met Fries gebak gaf Robin Gosliga. Hier kregen we een interessante uitleg over de historie van het meer dan 25 jaar bestaande bedrijf en wat er allemaal voor komt kijken voordat je auto voor vele jaren is beschermd tegen de weersinvloeden.
De eerste stap is een uitgebreide inspectiebeurt van de auto. Onderkant en holle delen worden eerst goed bekeken met o.a. het gebruik van een endoscoop. Soms volgt het advies om eerst bepaalde carrosseriedelen te laten herstellen of te lassen alvorens de auto in behandeling wordt genomen.
Na deze inspectie volgt een zeer grondige schoonmaakbeurt van de gehele onderkant en holle delen. Portierpanelen etc worden gedemonteerd.
Zijn alle te behandelen delen goed schoon en vrij van los zittende oude beschermingslagen, dan wordt de auto apart gezet om minimaal 48 uur te drogen. Op natte of vochtige oppervlakten kan je immers niet de anti-roest behandeling uitvoeren.
Om eventuele reeds aanwezige roestvorming te bestrijden en te stoppen brengt Gosliga eerst Dinitrol ML aan op genoemde plaatsen. Daarna worden alle holle ruimten ingespoten met Dinitrol 1000. Deze tijdens het spuiten vloeibare substantie, vormt na de droging een taaie waslaag, waardoor naden en kieren netjes worden afgedicht.
Tenslotte worden de gehele bodem en de wielkasten behandeld met Dinitrol Sealant. Dit product vormt een sterke en elastische laag en beschermt tegen opspattende steentjes, pekel en vuil.
Nadat alle losse delen, als chroomstrips en bumpers nog een laagje Dintrol 1000 hebben meegekregen worden alle gedemonteerde delen, als bumpers, strips, afdekplaten en eventuele beschermkappen in de wielkasten weer gemonteerd.
Tenslotte wordt de auto in de was gezet en gepoetst. Volgens Robin Gosliga kan hij/zij er dan weer zeker 5 jaar tegen. Een jaarlijkse gratis inspectiebeurt zorgt ervoor dat de carrosserie van de auto tot in eeuwigheid in orde blijft.
Waar velen ook voor waren gekomen was het moment om de eigen Lancia eens op de brug goed van onderen te kunnen bekijken. De medewerkers van Gosliga gaven tekst en uitleg over eventueel te behandelen plekken en wezen op aanwezige roestplekjes. Ook het kijken in de holle ruimtes d.m.v. de endoscoop was een hele ervaring. Zat het goed of zat er toch roest ?
Voor velen onder ons toch een moment van de waarheid en om even na te denken over een (toekomstige) behandeling. Zelfs bij een moderne Lancia. Hoewel de moderne auto’s goed tegen roest zijn behandeld, blijkt toch in de praktijk, dat de beschermingslaag onder de auto beschadigd is door steenslag of (te hoge) verkeersdrempels. Een (deel)behandeling is dan zeker te overwegen.
Met een Gosliga koffiemok in de hand en een ervaring rijker, namen we rond de klok van twee afscheid van Robin Gosliga en zijn medewerkers. Wil je ook meer weten over een anti-roest behandeling, kijk dan even op website http://www.gosliga.com/