Voorjaarsrit 2010 “Hollands Siberië rit”

Tekst & Foto's Hans Schoonbeek

De eerste LCN rit van het jaar was na lange tijd weer eens in het noorden van ons land. En onder een speciale naam: de "Hollands Siberië rit"...

Niet vanwege het een beetje tegenwerkende weer, maar omdat ons vertrekpunt op zaterdag 1 mei bij het Gevangenismuseum van Veenhuizen in vroegere tijden zo genoemd werd. Als je destijds als gevangene in Veenhuizen werd geplaatst, was dat namelijk hetzelfde als een Rus, die naar Siberië werd gestuurd.

Het werd een dag waarin we veel gezien hebben van de vroegere en tegenwoordige functie van Veenhuizen. Een zeer speciaal programma dankzij de professionele gidsen en omdat Johan ons natuurlijk van de meest interessante anekdotes kon voorzien. We hebben dan ook bijzonder genoten!

Vanaf ±15.00 uur was er toch nog een stukje rijden, een rit door het mooie Drenthse land naar Zeegse, waar wij finishten bij het "Golden Tulip Drenthe" hotel.

We sloten de dag dan ook lekker af met een gezamenlijk aperitief in de bar "De Dobbe" en voor de blijvers een zeer smakelijk diner.

Zondag was meer een rij-dag met routes over mooie “witte” weggetjes door het Drenthse land.

Maar ook deze dag serieuze bezoeken. Zo stond 's ochtends Westerbork op het programma waar de radiotelescoop bekeken kon worden en Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht. 's Middags was een bezoek aan de botanische vijvertuinen van Ada Hofman in gepland.

Hierna leidde de route het Overijssels Vechtdal in om de die te eindigden in restaurant De Witte Gans nabij Dalfsen. Daar was nog wat tijd om na te praten over het weekend onder het genot van een drankje. Voor de liefhebbers was er zelfs nog een aansluitend een diner.

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle