TechnoDag 2010 | Heiwo Carrosseriefabiek

Verslag & foto's Willem Posthumus Meyjes

Op zaterdag 13 november bezochten ruim 20 LCN leden de Technodag bij Heiwo in Wolvega. LCN lid Jans Vos, werkzaam bij Heiwo, opende de dag met een presentatie over het verleden en heden van Heiwo. Heiwo is door Pieter Heida in 1926 opgericht. Vanuit een wagenmakerij ontstond een allround carrosseriebedrijf, dat vandaag de dag een scala aan opbouwen produceert voor vrachtwagens en opleggers. Heiwo is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste carrosseriebedrijven in ons land. De specialisatie ligt op het maatwerk dat geleverd wordt. Zo zijn praktisch alle opleggers voor bevoorrading van supermarkten van Heiwo afkomstig. Vooral de z.g LZV (Langere Zwaardere Vrachtautocombinatie) maakte een enorme indruk. Dergelijke combinaties kunnen wel tot 25,25 meter lang zijn. Per jaar worden er zo'n 400 carrosserieën geproduceerd.

Na de presentatie liet Jans Vos ons vanaf het begin zien hoe zo'n opbouw op een vrachtwagen of oplegger wordt opgebouwd. Naast de nieuwbouw is er ook een afdeling voor reparaties en onderhoud. Jans Vos, verantwoordelijk voor die afdeling verantwoordelijk, liet ons ook de kortste (?) vrachtauto van ons land zien. Die vrachtauto wordt namelijk gebruikt voor transport van Harlingen naar de Waddeneilanden via de veerboot. Het is voor de betreffende transporteur van belang dat de vrachtauto niet langer is dan 5 meter te zijn i.v.m. de veertarieven. (zie foto)
Rond twee uur ging een ieder weer naar huis. Zondermeer een leerzame dag, waarbij we hebben kunnen zien, dat moderne technieken en handwerk een prachtig Nederlands product opleveren.

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle