Buitenlandreis Noord Frankrijk 2014

Tekst & foto: Marcel Theloesen

Het eerste weekend van oktober 2014 staat al maanden vast in mijn agenda. Met mijn Prisma Monte Carlo wederom deelnemen aan een buitenlandreis van onze Lancia Club Nederland. Mijn vaste startritueel bestaat uit stofhoes verwijderen, linkerportier openen, motorkap openen, accupool aansluiten, motorkap dichtdoen, plaatsnemen achter het Nardi-stuur, sleutel omdraaien, oplichten van de feeërieke illuminatie, contact en dan Brrrr! Zoals steeds rijden wij met een zonnig gevoel de eigen parkeergarage uit. Uiteraard hebben wij de bagage bij ons. Mijn broer Ruud (co-piloot) ophalen. Via de A73 rijden wij reeds zuidwaarts voor het goede gevoel. Maastricht, Luik, E 25, langs Bouillon, Sedan naar Tingueux bij Reims. Zeer voorspoedig rijden wij om plusminus 20.45 uur de parking op bij hotel Qualys. Wij spotten reeds enige deelnemende Lancia's. De avond afgesloten met een glas rode wijn om alvast in de stemming te komen.

MuseeAutoReimsDe vrijdagochtend start bepaald on-Frans met een ontbijtbuffet!! Een extra onderdeel wordt toegevoegd aan het programma. Een bezoek aan het straatcircuit van Gueux. Helaas missen wij als equipe de afslag als gevolg van een manoeuvre van een camion. Creatief als wij zijn, gaan wij alvast door naar het automuseum in Reims. Spreekwoordelijk ontvangen wij vervolgens de overige 10 equipes. De charmante collectie van vooral Franse autobouw is verrassend. De ontwerper Philippe Charbonneaux is een centraal persoon binnen deze collectie. De enige Lancia is zeker het vermelden waard, te weten de Franse Aprilia oftewel Ardennes.

Na dit bezoek is iedere equipe op eigen gelegenheid aan de rit begonnen door een landschappelijk fraaie streek met een bewogen verleden. Voor honderd jaar geleden was de Grote Oorlog (WO 1) met een zeker "enthousiasme" gestart. Inmiddels weten wij meer. Echter Nederlanders kunnen hier nog veel kennis opdoen.

ChampagneEen lichtglooiend landschap waarbij wij "à la campagne" rijden door de Champagne oogt zeer vredig. Langs de Marne met interessante passages en doortochten van dorpen en stadjes, realiseer je je niet dat hier in het Noorden van Frankrijk een eindeloze loopgravenoorlog heeft gewoed. Vele generaties van vooral jonge Europeanen zijn gesneuveld op een slagveld zonder eer. Ongelooflijk dat hier kennis en kunde van toekomstige generaties van vaders, zonen en kleinzonen verloren is gegaan. Een volstrekte deconfiture van de Europese beschaving stel ik vast. In ons eigen tempo via Chateau Thierry en met een tussenstop in Dormans bereiken wij hotel Kyriad in Meaux. Het weer is zeer zomers te noemen! Het diner op vrijdag is eenvoudig en aangenaam. De algehele sfeer is zeer relax te noemen.

Marcel op MontleryHet vertrek op zaterdag staat rond 9.30 uur gepland. De equipes worden rond 11.00 uur verwacht op Autodrome Linas-Monthlery. Onze organisator, Wouter Rombach, heeft geregeld dat wij op het oude circuit een aantal rondjes mogen meerijden in een parade van Italiaanse auto's. Een onvergetelijke ervaring wordt ons deel. Dit zijn unieke en memorabele momenten voor onze Lancia's en rijders. Menig foto wordt geschoten. De entourage om deze Italian Meeting is zeer bescheiden. Onze eigen Italiaanse feestjes in Assen en Zandvoort steken hier ver boven uit.

De zaterdagmiddag kon door de equipes vrij worden ingevuld. Of de tuinen bij het paleis in Versailles dan wel het Musée de la Grande Guerre in Meaux. Wij kiezen voor de laatste optie. Dit museum is in een architectonisch fraai gebouw gehuisvest. Passend bij een bijdetijdse aanpak van het verhaal van de Grote Oorlog van 1914-1918. Het historisch palet in de presentatie van de belangrijkste aspecten worden instructief en innovatief ondersteund. Dit museum is een absolute aanrader voor jong en oud. Een ervaring voor het leven om te kunnen begrijpen, te onthouden en door te geven.

Om halfacht 's avonds wordt onze delegatie verwacht voor het slotdiner in restaurant Auberge Au champ du Mars op 150 meter van ons hotel. Wouter heeft bij de chefkok een mooie opdracht neergelegd. Wij worden werkelijk gefêteerd op een evenwichtig in 6 gangen samengesteld diner. De bediening, de informele zaal met U-opstelling maakt het geheel de komende uren aangenaam. Met wijn, water en onderhoudende gesprekken vliegt de tijd werkelijk voorbij. Ons applaus is welgemeend voor de gehele brigade van dit etablissement.

De slotdag is bedoeld voor de terugreis. Een aantal kiest nog voor het museumbezoek in Meaux. Een aantal kiest voor het uitleidende programma in Compiègne. Mijn equipe kiest voor de terugreis via Reims, Bouillon, Luik en Maastricht.

Voor een bescheiden deelnameprijs van € 200,- per persoon, is veel waar geboden op deze buitenlandreis. Degene die niet zijn mee geweest, hebben een verrassende trip met mogelijkheden laten lopen. Kortom, Wouter bedankt voor het interessante programma en de organisatie.

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle