TechnoDag 2015 | Meguiar’s

Op zaterdag 19 december werd door de LCN een poets-workshop georganiseerd bij Meguiar’s in Baarn. Met 27 leden was het zogezegd een “volle-bak”. Rob Mellaart, de man die Meguiar’s in ons land heeft groot gemaakt, gaf een zeer uitgebreide uiteenzetting over het z.g. 5-Stappen plan. In de praktijk heb je namelijk je auto in 5-stappen van een gemiddeld goed ogende auto veranderd in een exemplaar dat zo naar het concours d’elegance kan.

Poetsdag1

Poetsdag3Zo maakte Ron Mellaart ons duidelijk dat het gebruik van een traditionele spons en zeem tegenwoordig echt niet meer kan. Je veroorzaakt
daarmee meer krassen, dan wenselijk is.

Een speciale washand en een z.g. watermagneet vormen de ideale hulpmiddelen. Het liefst nog in combinatie met een speciale vuil-verzamelende emmer voor het waswater en een aparte emmer voor de shampoo. Een andere bijzondere behandeling is het z.g. kleien van de lak. Met een stukje speciale klei, verwijder je , na de wasbeurt, alle laatste vuiligheden van je lak. Dan is de lak pas in de conditie om die echt in de was te zetten. Kortom, een klus waar je zeker een dag voor moet uittrekken.

Poetsdag2De LCN leden vuurden heel wat vragen af op Rob Mellaart over b.v. het gebruik van huis-tuin-en-keuken middeltjes om je auto schoon te krijgen. Zijn antwoorden waren duidelijk: het schoonmaken van pannen of de keukenvloer is iets anders dan het wassen en poetsen van je auto. Ook het gebruik van afwasmachineblokjes werd ontraden. Deze middlen blijken in de praktijk nogal agressieve bestanddelen te bevatten. Werd op klassieke auto’s nog een redelijk laag verf gespoten, op de moderne auto’s is de werkelijk kleur laag uiterst dun. Vandaar dat speciale autopoetsmiddelen de enige middelen zijn om de laklaag van je auto mee te behandelen. Ook het soms voorkomende loslaten van de transparante laklaag op de kleurlaag werd besproken. Na afloop werd op een van de aanwezige auto’s gedemonstreerd hoe een stroef aanvoelende laklaag, na het toepassen van het z.g. kleien, zo glad als fluweel aanvoelde. In het stukje klei was duidelijk te zien hoeveel vuil er van de lak was gehaald.

Conclusie ? Een leerzame dag, waar de resultaten op de LCN evenementen zeker zichtbaar zullen zijn met nog meer glimmende Lancia’s !

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle