Voorjaarsrit 2015 | ZW Brabant en een rondje Antwerpen

VoorjaarsRit1

Na een lang winteronderbreking was iedereen toe aan de Voorjaarsrit, ook de grote opkomst maakte dat wel duidelijk. Het was bij het startpunt de Volksabdij net buiten Ossendrecht dan ook bijzonder gezellig elkaar weer te zien. Sommigen hadden er zelfs een mini-vakantie van gemaakt door er alvast een avondje en nachtje door te brengen.

VoorjaarsRit2Peter Kleinveld verwelkomde de 47 equipes met koffie rond 10:30 op de eerste rit van het jaar en wenste ons een fijne dag.

Dit keer was er een leerzame rit georganiseerd in het zuidwesten van Noord-Brabant en de aangrenzende gebieden Waasland en de randen van het Verdronken Land van Saeftinghe. Ton van Spanje, rally coördinator en uitzetter van ritten voor een divers aantal clubs was Peter's kompaan voor de samenstelling van de Voorjaarsrit. Bij de routebeschrijving zat een mooie uitgebreide infomap, waarmee we een hoop inzicht konden krijgen in de tegenstellingen in dit grensgebied. Tussen natuur en wonen versus economische ontwikkeling.

VoorjaarsRit3

VoorjaarsRit4Voorzien van een mooie bolletje-pijltje routebeschrijving vetrokken we in de richting van het Antwerpse havengebied. In niet te grote groepjes om, conform het verzoek van Ton, de omwonenden niet teveel last te bezorgen. Zo rijden door wat van de kleine dorpjes, zoals Meerdonk en Emmadorp, die rond Antwerpen hun landelijk karakter nog niet verloren.

 

VoorjaarsRit5Langs het Verdronken Land van Saeftinghe, de polder die in de Allerheiligenvloed van 1570 verloren ging, komen we in de Hertogin Hedwigepolder die nu onder water gezet moet gaan worden. Volgens de Europese politiek als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Een prachtig rustig gebiedje, waarvan de meeste deelnemers aan de rit niet goed begrijpen dat ontpolderen er nu aan toevoegt.

VoorjaarsRit6Het bijna verlaten dorp Doel, waar een handjevol bewoners zich sinds de jaren '60 niet laat wegsturen maakte grote indruk. De meeste huizen zijn dichtgetimmerd en van al dan niet kunstzinnige graffiti voorzien. De immense koeltorens van de kerncentrale domineren dan bovendien nog de rand van het dorp.

In het Antwerpse havengebied werden we verder langs meer verdwenen dorpen geleid, de kerktoren van Wilmarsdonk staat eenzaam tussen de containerstapels en die van Oosterweel in een vergeten bosje. Vervreemdende aanblikken. Het fort van Lillo daarentegen, lijkt zijn plek met succes te verdedigen, hoewel het bijbehorende dorp natuurlijk wel gesloopt is.

Ook een blik op de verlatenheid van de in 2010 gesloten Opel fabriek geeft te denken over wat er hier rond de haven allemaal aan hoogte- dieptepunten voor is gekomen...

VoorjaarsRit7Hoewel we maar 100 km gereden hebben, zijn er al met al uren voorbij gegaan. (Zeker voor ons teutjes die overal stilstaan in alle sferen en proberen het in foto's vast te leggen. Op naar de late lunch dan! Dat is wel even worstelen in de zaterdagdrukte in de Antwerpse regio. Wij komen via een afkorting binnendoor, de navigatie volgend, en worden gelukkig op de hoek door vader Kleinveld (ook net lid geworden) zeer behulpzaam opgevangen, zodat we de lange file kunnen overslaan.

VoorjaarsRit8In De Compagnie in Eekeren staat een uitgebreide Italiaanse lunch voor ons klaar. Compleet met een pasta carbora, om weer energie te krijgen voor het laatste stuk. En tijd om de hoogtepunten van de ochtendrit even te bespreken.

De middagroute voert ons langs de luxe villa's van Brasschaat, Kapellen en Kalmthout weer noordwaarts naar de grens. Het laatste landelijke stuk bracht ons na een etappe van 40km naar de finish in hotel de reiskoffer in Bosschehoofd. Daar konden we de route en alle hoogtepunten nog eens nakletsen bij een afsluitend drankje.

VoorjaarsRit9De Doorzetters van de Dag waren 's ochtends helemaal uit oost Groningen diagonaal het land doorgekomen in hun prachtige blauwe Beta coupé. Geholpen door een paar helden van de dag, hebben ze de Voorjaarsrit doorstaan. De eerste held van de Wegenwacht, die zowaar een passende rotorarm bij zich had. De tweede held René de Graaf die in Waspik nog de goede onderdelen voor hun Beta ontsteking in voorraad had. En derde held van de dag, Arian, die een garagekrik bij zich had, onder de coupé dook en als waar Beta-expert de losgeschoten overbrenging van de versnellingspook provisorisch voor ze wist te repareren. We hopen dat jullie veilig thuisgekomen zijn, lange rit weer terug naar oost Groningen, volgende keer weer erbij!

VoorjaarsRitAZoals Peter Kleinveld bij de borrel in de Reiskoffer al voor ons samenvatte: een prachtige dag met erg markante punten op de route. Terugkijkend op de navigatie, is het maar een klein stukje Nederland en België waar we reden, maar eentje vol verrassingen. Alle deelnemers zijn Peter Kleinveld en Ton van Spanje bijzonder dankbaar voor de mooie Voorjaarsrit van 2015!

 

Foto's:

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle