Technodag Second2New

TechnoNov 1Op zaterdag 25 november waren zo’n 40 LCN leden aanwezig op de Technodag bij Second2New in Almere. Mike van der Meulen, Michel Veul en Brigitte Gabel ontvingen de deelnemers met koffie en gebak. Daarna presenteerde Mike van der Meulen ons alle mogelijkheden die zij als 3D scan, -engineering en -reproductie bedrijf de (klassieke) auto eigenaar kunnen bieden. 

 

 

TechnoNov 2

TechnoNov 3

Scannen van het onderdeel

Is een te vervangen- of beschadigd onderdeel van je auto of motor niet meer leverbaar, dan kan je het onderdeel bij hen 3-dimensionaal laten scannen. Daarvoor beschikt Second2New over kleine scanners maar ook over een robotarm scanner, die hele grote onderdelen of plaatdelen kan scannen.

 

TechnoNov 4

TechnoNov 5

Van scan naar CAD-file

De gemaakte scan in de vorm van duizenden puntjes (puntenwolk) wordt op de computer via diverse tussenstappen omgezet naar een z.g. CAD (Computer Aided Design) file. Die CAD-file kan dan nog worden aangepast naar de wens van de klant. Denk daarbij aan verstevigingen, eigen logo of andere maatvoering. Is de CAD-file compleet, dan wordt nog gekeken naar de (metaal)legering waar het onderdeel van is gemaakt. In overleg kan dan worden bekeken of het te maken nieuwe onderdeel niet van een andere (en betere) metaallegering nagemaakt zou moeten worden.

Productie

Zijn alle keuzes gemaakt, dan vraagt Second2New bij diverse bedrijven offerte aan om het gewenste onderdeel te maken. Via de CAD-file kunnen dan de CNC (Computer Numerical Control) computergestuurde werktuigmachines bij het betreffende bedrijf worden aangestuurd.

3D printen

3D printen neemt ook een steeds grotere rol in voor het maken van (proef)modellen, gietvormen, maar ook voor eindproducten. De aansturing van 3D printers kan ook weer via een file worden verzorgd. Met 3D printing kunnen b.v. onderdelen, die uit diverse delen bestaan worden gereproduceerd als één geheel. Als voorbeeld werd de brandstofinjectie nozzle van een GE-straalmotor getoond. Zelfs het 3D printen van printplaten in is nu met 3D printing mogelijk.

De reproductie van (auto) onderdelen is door deze techniek praktisch onbegrensd. Second2New roept clubs dan ook op om onderdelen, die moeilijk zijn te vinden door hen te laten scannen, zodat clubleden tot in eeuwigheid over die informatie kunnen beschikken en nooit meer bang hoeven te zijn, dat een bepaald onderdeel niet meer leverbaar zal zijn. Het scannen is bij Second2New ongeveer de helft van de huidige marktprijs op voorwaarde dat de informatie vrij beschikbaar moet zijn en blijven. Ook worden deze kosten pas doorberekend zodra er wordt besloten tot reproductie.

Scannen van Kappa Coupe wieldop

Al met al was deze Techno ochtend zeer leerzaam en geruststellend. Immers, onderdelen zijn voortaan altijd beschikbaar op voorwaarde dat men ze beschikbaar stelt om te laten scannen, zodat iedere klassiek auto eigenaar er via Second2New over de CAD-file informatie kan beschikken.

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle