14e Traditionele Delta Pannenkoekmeeting

Tekst & foto's: Arian van Beusekom

Pannekoekmeet1

Pannekoekmeet3Vrijdag en zaterdag voorafgaand aan 11 september triestig weer: regen. Zondagochtend mist rond het Deltagreen van de Stapelbakker in Beesd. De eerste Delta’s rijden het veld op en het zonnetje prikt er meteen doorheen en wat krijgen wij te zien? Een prachtige opkomst aan Delta’s! Geen type uitgezonderd, Delta 1, Delta 2 (nuova), Delta3, Martini rallywagens gecompleteerd door een bekende gele Hyena, ze waren er allemaal.

De Delta’s kwamen uit het noorden, zuiden, oosten, westen en midden Nederland. Ja, ook uit België en uit Duitsland. Het begint nu echt te lijken op een “Internationale” Delta Pannenkoekmeeting. En Traditioneel met tijdens de route op elke kruising een Delta met de neus in de rijrichting van de route. Zo konden ook Delta Liefhebbers die alleen waren gekomen ook onbezorgd de route meerijden.

Het was nog in de mist naar de Stapelbakker rijden, de vlaggen ophangen en aanwijsbordjes plaatsen. Eenmaal op het veld begon tijdens het lijnen trekken, waarbij alle Delta’s mooi in lijn komen te staan, de zon al door te breken. En ze kwamen vrijwel allemaal. Wanneer hebben wij zoveel Delta 1e serie gezien? Maar liefst 10 stuks konden er rond 12 uur worden geteld. De Integrales waren heel fraai vertegenwoordigd met zo’n 14 stuks. De EVO’s waren er uiteindelijk met 11 stuks, de Delta3 zelfs met 16 stuks. Alleen de Delta 2, de Nuova Delta, begint toch zo langzamerhand de zeldzame Delta te gaan worden. Vandaag maar 3 stuks.

Pannekoekmeet2

Ook een prachtige aanvulling op deze Deltadag was de komst van het complete team van MCC Rally met maar liefst 5 Delta’s waaronder de 2 rallywagens (een EVO en Integrale 16V die aan de NL Historics meedoen) met bijbehorende Martini servicebussen. Een prachtig geheel! Deze Delta’s werden gecompleteerd met nog 13 andere Lancia’s en overige Italo’s. Al met al wanneer hebben wij een kleine 60 Delta’s bijeen gezien. Ik niet. Wat een mooi geheel was het om nu op terug te kijken.

Pannekoekmeet4

En zo maken wij het met ons allen voor ons allen een lust voor het oog. En door de zon was het meteen bijzonder aangenaam om tussen de Delta’s door te wandelen. Voor de mooiste Delta van de dag liep iedereen al lekker elkaars Delta’s te besnuffelen. Een prachtig gezicht.

Pannekoekmeet6Om 11.30 uur was het tijd voor een “kort” welkomstwoord zowel in het Nederlands als in het Duits. Omdat niet iedereen de middagrit zou meedoen werden enkelen al vooraf in het zonnetje gezet waaronder Michael Steijgerwalt. Hij had mij de afgelopen 3 weken zeer regelmatig van foto’s voorzien door een onvoorziene motorwissel. Helaas werkte het mechaniek in zijn Delta Integrale 8V Martini niet mee. Wilde Michael eerst met een Subaru komen, neen hij kwam toch met een bestelbus en transporter met, jawel, zijn Delta HF 8V Martini erop. Voor alle moeite en waardering is dit beloond met een Traditionele fles Martini Asti. Zo werd ook Frank van Ganzewinkel van MCC Rally met een kistje diverse appelsappen uit Beusichem verrast vanwege hun volledige aanwezigheid. Dit keer ook een flesje Martini voor de verste aanreizer uit Duitsland, Christian en Katja Campé (ook LCN clublid) helemaal uit Mainz met hun Delta 1300 LX. Zo ook voor een Nederlands clublid uit België Filip van de Casteele. Filip zou zelfs met 2 Delta’s naar Beesd komen maar zijn Delta Nuova Berlina in Martini kleuren was onwillig met een turbo probleem.

Echte pechvogel van de dag bleek Jan Willem Floor. Werd de Delta3 op de vrijdag voorafgaand onwillig... dan maar met de Beta Coupé Volumex. Maar dat liep ook niet geheel op rolletjes. Was eerst de benzinepomp onwillig, eenmaal op het Deltagreen bleek ook dat de oliekoeler het had begeven. Dat betekende dat de Beta Coupé per ANWB transporter naar huis ging en Jan Willem werd door Bas Busking per Delta3 netjes naar huis gebracht. Chapeau voor Bas. En zo had Jan Willem toch een Delta3 rit, zij het dat dit anders verliep dan gedacht.

Pannekoekmeet7

Nadat de meesten hun pannenkoek op hadden werd om 13.30 uur de route door de Culemborgerwaarden aangevangen. Tijdens het eerste deel was door de eerste pech van de Beta Coupe onze bezemwagen, de witte EVO met claxon opgehouden. Daardoor paniek want op de kruisingen spanning want waar bleef deze nu? Ahfin, een 2e Italo in de vorm van een gele Coupe Fiat nam de honneurs waar en zo werd de rit naar Melkveehouderij de “Willemshoeve” vervolgd.

Pannekoekmeet5

Aldaar moest men door 3 stallen rijden waarvan de 2e stal jawel achteruit. Hoe behendig waren de Deltarijders? Nou heel behendig. Prachtig om te zien hoe de Delta’s tussen alle koeienhoofden door, door de stal achteruit reden. Na de 3e stal was het op het boerenerf parkeren en een heerlijke cornetto eten aangevuld met water en koeken welke achterin de kofferbak van de Delta HPE lagen.

Pannekoekmeet8Het was een voor velen op deze wijze een hilarische bijeenkomst. Want wie heeft er eerder met zijn Lancia door een koeienstal gereden?

Vervolgens werd het 2e deel van de route naar de Stapelbakker weer opgepakt. Onderweg zagen wij dat er diverse foto’s en filmpjes werden gemaakt. Deze zijn allemaal terug te vinden op de facebook pagina van het Squadra Chivasso, zijnde het Deltaregister van de Lancia Club Nederland.

En zonder de financiële bijdragen van onze moeder de “ Lancia Club Nederland “ wordt het steeds moeilijker deze dagen te realiseren. Dat bleek nu maar weer. Afgelopen jaren nimmer een probleem gehad met de financiële afwikkeling. Nu, na 14 edities, bleek dat - men zegt Deltarijders - van 3 tafeltjes hun consumpties of eten niet hadden betaald en maar zo waren weggegaan. Erg jammer dit te ervaren want dit gaf meteen, ondanks de stress van personeelstekort op het terras, de vraag of volgend jaar de pannenkoekmeeting hier nog wel doorgang kan vinden en dat terwijl het volgend jaar een jubileummeeting, de 15e keer, zal worden.

Uitslagen

En dan nu voor de geïnteresseerden voor de mooiste per klasse de eindstanden van de 14e Deltadag.

Delta Nuova  Peter Bauer 245 punten
Hyena  Beatrice Schulz 244 punten
Delta Integrale 8/16V  Peter Keeman 225 punten
EVO  Martijn Sollewijn Gelpke 210 punten
Delta 1e serie Christian Campe met zijn delta 1300 LX 198 punten
Delta 3 Wietse Burger 176 punten

RedDelta

De waardering gaf een nipt verschil tussen de Delta Nuova en de Hyena uiteindelijk in het voordeel van de Delta van Peter Bauer. Hiermee voor Peter eer voor zijn enorme restauratiewerk. Zijn rode Delta HPE HF Turbo 2.0 16V had hij de afgelopen 3 jaar volledig gerestaureerd. De koets heeft met lasklemmen en verbindingsstukken aan elkaar gehangen (bodem eruit etc.) of te wel het is voor hem een aanzienlijk project geweest. Maar het resultaat hebben wij vandaag kunnen zien.

En nu op naar 2023 de 15e Traditionele Delta ‘Pannenkoek’ meeting. Dit wordt dan zoals aangegeven een jubileum-meeting vermoedelijk met overnachting waarbij uiteraard de mogelijkheid wordt geboden om beide dagen of alleen de zondag aanwezig te zijn.

Nogmaals hartelijk dank aan

1.) De Stapelbakker voor beschikbaar stellen van hun gehele locatie;
2.) Melk- & fokbedrijf De Willem’s Hoeve voor het mogelijk maken van het rijden door de stallen;
3.) Lancia Club Nederland (LCN) voor het beschikbaar stellen prijzen, opvangen extra kosten, etc.

Dus wie nog geen lid is/was en deze dag als Delta Liefhebber met veel plezier heeft meegemaakt het zou dan leuk zijn u/jullie als nieuw lid van de LCN te mogen begroeten. Tot volgend jaar.
Arian van Beusekom

Pannekoekmeet9

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle