Raduno Langhe - Torino 2023

LCN piemonte2

LCN piemonte3Zondag 11 juni, de deelnemers aan de LCN Buitenlandreis druppelen binnen in de schitterende Albergo dell'Agenzia, net ten zuiden van Turijn in Pollenzo. Voor de gelegenheid van ons 50-jarig bestaan heeft de organisatie een extra fijn hotel**** voor ons geregeld. Welkom op de Raduno Langhe ~ Torino 2023!!!

Een plek met ook een bijzondere achtergrond. Koning Carlo Alberto van Piëmont-Sardinië bouwde hier tussen 1839 en 1849 zijn eigen kleine neogotische "Versailles". Het was tevens de "Agenzia", een destijds ultramodern landbouwcentrum van waaruit alle landgoederen van de Savoie werden geleid. Opkomst en verval volgden, maar gelukkig is hier, na grondige renovatie, sinds 2004 de bekende Università di Scienze Gastronomiche gevestigd. Op initiatief van Slow Food oprichter Carlo Petrini ontstond de eerste universiteit ter wereld die geheel aan de eetcultuur is gewijd.

LCN piemonte4Het complex herbergt tevens de Wijnbank, een Romeinse ruïne en ons hotel. Prachtige ruimtes, waar we hartelijk ontvangen worden door de organisatie. Voorzien van programma- en routeboek en de LCN jubileumset cappucino kopjes ontdekken we boven dat de kamer even prachtig zijn!

Het diner maakt alle belofte waar... de smakelijkste producten uit de Langhe krijgen we iedere avond op de feestelijke tafel, voorzien van bijpassende lokale wijnen.

En ook voor onze 30 Lancia's is een prachtige plek geregeld... ze staan rondom de oprijlaan op het gazon om bewonderd te worden. Mooi om te zien dat we een behoorlijk complete collectie hebben... klassieke Flaminia's, Fulvia's, Flavia's, "youngtimer" Delta, kappa's, Lybra's, Ypsilons, een Musa, een Thesis en best veel Delta 3's.

LCN piemonte5Maandag 12 juni begint voor de Lancia's wat nat. Een nachtelijke onweersbui heeft in ieder geval het reisstof eraf gespoeld en sommigen krijgen nog een speciale behandeling door de tuinsproeiers, tot en met een bodemreiniging! 

De dag is voor vrije besteding om bij te komen van de reis en dat betekent het ontdekken van Pollenzo, het zwembad of inkopen doen in nabijgelegen Alba, waar  het kiezen uit de beroemde streekproducten als Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Barbara, Dolcetto, truffels en hazelnootproducten smakelijke uitdagingen vormen.

Een rondje door de heuvels rondom is door de organisatie aangereikt, maar eigenlijk is ieder weggetje hier leuk om te rijden en zijn de panorama's over de Langhe overal mooi. Als de route dan "toevallig" loopt langs het Martini museum, ontdekken we er zowaar nog een Martini Integrale... de band tussen Lancia en Martini markeert een lange, succesvolle rally periode! Als bonus komen we op de terugweg in de bochten boven Polenzo nog een tegemoedrijdende Delta Integrale in Martini kleuren tegen!

LCN piemonte6

LCN piemonte7

Dinsdag 13 juni staat in het teken van een mooie rit in de omgeving. De organisatie heeft zelfs drie alternatieve ritten uitgezet, passen, passen of heuvels... voor ieder wat wils.

LCN piemonte8De meest uitdagende en aanbevolen route loopt over een relatief onbekende pas, de Colle dell’Agnello/Col Agnel is met z'n 2744 meter de op twee na hoogste geasfalteerde pas in de Alpen! Zoals beloofd in het routeboek een klim van superlatieven.

De aanloop is Sampeyre en vanaf daar was het 32 kilometer klimmen. Eerste over een typisch Italiaans smal weggetje door een uitgestorven vallei en na Chianale nog 9 kilometer klimmen met een gemiddelde van 10% naar de top. Het beloofde oogverblindende uitzicht? Niet vandaag want de pas ligt in de wolken! Met de sneeuw nog hoog in de bermen, is het een witte en spannende rit!!

Eenmaal afdalend in Frankrijk is het zicht beter, maar het blijft een smalle weg zonder al te veel hekwerk aan de dalzijde.

Eindpunt was naar eigen plezier, maar de echte held nam met de prachtige Flaminia Sport ook de Col d'Iseran en keerde pas in Briançon om!!! En dan dezelfde route terug, gelukkig met meer zicht aan de Italiaanse zijde wat kwam op een dag van 315 km.

 

 

LCN piemonte9

De alternatieve passenroute was wel korter (200 km) en de Colle di Sampeyre is maar 2284 meter hoog. Maar het asfalt van de zo'n 40 km smalle weggetjes varieert van subliem tot pokdalig en een tegenligger passeren vereiste beleid of soms een tiental meter achteruit rijden.

Voor wie de passen op deze regenachtige dag minder leuk vonden, was er ook een mooie rondrit door de Langhe van zo’n 160 kilometer over glooiende hellingen met wijngaarden en hazelnootbomen en karakteristieke plaatsjes. Ook geen gebrek aan bochtjes!

LCN piemonte10Bij het diner hadden we een speciale gast: Enrico Fumia, die zijn persoonlijke verhaal graag deed over zijn passie voor het ontwerpen van auto's en in het bijzonder zijn in Lancia kringen beroemde ontwerp van de kappa coupé.

Als speciale attentie had hij bovendien voor iedere equipe een afdruk van zijn eerste jeugdige ontwerp voor een op de Fulvia gebaseerde coupé. Vanzelfsprekend stonden vele leden in de rij om deze unieke tekening te laten signeren door de meerster!

Een geweldige dag, die helaas wel de afronding van ons verblijf in de Albergo vormde...

LCN piemonte1

LCN piemonte11Woensdag 14 juni is de transferdag... op naar Turijn! Omdat we voor de 45 km hemelsbreed de hele dag hebben, maken de equipes ervan gebruik om wat bijzondere plekken te bezoeken. Jachtslot Stupinigi, Veneria Reale of een leuk stadje als Alba. Ook tijd om eens niet over doorgaande wegen door de moderne buitenwijken Turijn binnen te rijden, maar vanaf de oostkant over de groene heuvels en langs de Maddalena pas. Zo rijd je vanzelf de wijk Crimea in, waar ons erelid Luigi Capuzzo de 30 equipes met zichtbaar plezier in zijn Hotel Crimea ontvangt!

LCN piemonte12

 

Voor het diner deze avond hoeven we niet ver te gaan, op een paar minuten wandelen worden we verwacht in restaurant Casa Crimea, waar het weer genieten was van de Piëmontse specialiteiten.

We hadden vanavond zelfs een jarige... Jolanda werd toegezongen en ze had voor iedereen een presentje! Een supergezellige avond dus weer.

LCN piemonte14

LCN piemonte15Donderdag 15 juni gingen we al vroeg op pad. De ochtend stond in het teken van Lavazza. Een korte rit door het mooie centrum van Turijn brengt ons erheen.

Het Turijnse koffiemerk blijkt een fantastisch museum te hebben opgebouwd naast de oude fabriek. Dankzij Roel's jarenlange contacten konden we zelfs een paar van onze meest prominente Lancia's op het Piazza Verde tentoonstellen!

LCN piemonte16

LCN piemonte17Onze enthousiaste gids nam ons in een uur mee door de geschiedenis van de familie Lavazza, de reis van de koffieboon, de ontwikkeling van het koffiebranden, espresso maken en hoe Lavazza het tot een ware lifestyle heeft gebracht. Weetje... toen er destijds een Italiaanse astronaut de ruimte in ging, realiseerde Lavazza het espresso apparaat dat meeging en nu deel uitmaakt van de museumcollectie. Een kleine proeverij rondt de rondleiding af.

Als extraatje mochten we een bezoek brengen aan de romeinse ruïnes, die opdoken (tot Lavazza's wanhoop) bij het maken van de fundering van het nieuwe kantoor en nu bewaard (moeten) worden als deel van de kelders van het complex.

LCN piemonte31

Voor de lunch moesten we naar de andere kant van de stad. Heerlijk om weer eens in je Lancia dwars door Turijn te kunnen rijden! Eataly zit in de spectaculaire voormalige (FIAT)fabrieksgebouwen van Lingotto. De Piëmontese zakenman Oscar Farinetti zette in de afgelopen 20 jaar deze keten van succesvolle eetwarenhuizen op, vol met het smakelijkste wat Italië te bieden heeft. En dit alles nadrukkelijk gekoppeld aan het Slow Food beginsel. Dus onze lunch was prima!

LCN piemonte20Welgevuld na de lunch bracht een wandeling naar de overkant ons naar een bezoek aan Lingotto/Pista 500, het  welbekende gebouw met de spectaculaire testbaan op het dak. Helaas is het niet meer mogelijk daar een rondje te rijden zoals we in 2006 nog mochten. Het is nu onderdeel van de Pinacoteca waarin de kunstcollectie van Giovanni en Marella Agnelli voor het publiek tentoongesteld is. We maakten dus een wandeling op de daktuin met kunstwerken, zonder al teveel mogelijkheid om uit de zon te blijven. Volgens Luigi is het na een lange koude periode in 2023 nu over-warm in Turijn… Maar de oude kombaan is nog wel te zien -lekker vanuit het koele FIAT500 cafè- en blijft indrukwekkend. Evenals de spiraalvormige oprit, die sommige clubgenoten zelfs vanaf helemaal beneden opgewandeld waren.

LCN piemonte19

De rest van de middag en avond was voor vrije besteding. Beetje bijkomen, een lekker hapje eten in een van de gezellige restaurantjes in Turijn in een klein groepje.

Vrijdag 16 juni staat in het teken van Lancia!  Een korte rit door Turijn brengt ons naar Mirafiori, waar de FCA ondermeer het design center en de prototype ontwikkeling ondergebracht heeft. 

LCN piemonte22

LCN piemonte23Twee uur lang mogen we de omvangrijke Lancia fabriekscollectie bewonderen, die inmiddels veilig is ondergebracht in de mega-grote Heritage Hub. Onze gids geeft uitgebreide uitleg bij de modellen die de geschiedenis van Lancia markeren.

Het is smullen, iedereen gaat in de collectie natuurlijk op zoek naar het exemplaar van de eigen Lancia en we moeten constateren dat wij een zeldzame Flaminia Sport en Flaminia GT model in ons reisgezelschap hebben die niet in de collectie zitten. 

 

LCN piemonte24De organisatie heeft nog een verrassing voor ons... via Stellantis NL hebben ze voor elkaar gekregen dat we het net gelanceerde prototype van de Pu+Ra HPE mogen bewonderen! Een korte wandeling brengt ons naar het Centro Stile, waar ook het eerdere vormconcept te zien is.

We krijgen er een uitgebreide uitleg van de ontwerpfilosofie. Veel vorm-elementen die verwijzen naar historische Lancia modellen. En een rustgevende "huiselijke" omgeving om te reizen die ingevuld is samen met meubeldesigner Cassina wordt uitgangspunt voor de komende modellen. Het ziet er in werkelijkheid nog veel beter uit dan op de eerdere foto's! 

LCN piemonte25

We zijn de eerste Lancia club die zo dicht bij is gekomen (er zijn zelfs leden kort achter het stuur gekropen!) en ons grote enthousiame -applaus!- blijkt een geweldige impuls voor de ontwerpers. Wat een bijzondere Lancia-middag hebben we hier meegemaakt!!

LCN piemonte27En de bijzondere laatste dag van deze buitenlandreis is nog niet voorbij... Terug bij Hotel Crimea is het tijd om de organisatoren Rudolphine, Roel, Elise en Fred te bedanken voor een fantastische week hier in de Langhe en Turijn. En Luigi en z'n staf voor de gastvrijheid. We hebben allemaal de warmte en gezelligheid van de LCN weer eens ervaren!!

 

LCN piemonte26

LCN piemonte29Afsluiting van de week is in het beroemde restaurant Al Guffo Bianco, waar we tot diep in de nacht kunnen genieten van de specialiteiten uit de Langhe.

En ook hier heeft de organisatie nog een verrassing... oud-directeur van Lancia Centro Stile Mike Robinson is uitgenodigd. Op bevlogen wijze vertelt hij ons over zijn visie op het ontwerpen van wat een echte Lancia moet zijn. Creativiteit die voortkomt uit een diep besef van de mooie historie van het merk samen met de ruimte die je aan jonge ontwerpers moet laten.

De vele gangen smaken heerlijk, evenals de bijpassende wijnen. Wat een feestelijke afsluiting van deze week!

LCN piemonte28

Zaterdag 17 juni is het feest dan toch voorbij... de ochtend bestaat nog uit inpakken, afscheid nemen van elkaar en de vertrekkende Lancia's uitzwaaien... iedere gaat zijns weegs, zo zien we ook op de laatste foto's die we elkaar nog sturen. Sommigen op weg naar Nederland, sommigen verder Italië in. Maar allemaal met een prachtige herinnering aan de buitenlandreis 2023!

LCN piemonte30

 

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle