Cento Miglia d’Olanda 2023

CMO0

Het is 2023 en de Lancia Club Nederland is 50 jaar geworden. En dat vieren we op de manier die nu al jaren traditie is... de Cento Miglia d'Olanda! Een knipoog naar Italiaanse auto-festiviteiten, maar op echt eigen wijze Nederland presenteren. En dat betekende dat in het weekend van 15-17 september op een mooie plaats in Nederland zo'n 200 Lancia liefhebbers bij elkaar waren. De mooie plek was de Wageningse Berg en het panorama over de Neder-Rijn werd nog mooier door de bijeengekomen variatie in Lancia modellen.

CMO1

CMO2De Cento Miglia betekent ook dat we samenkomen met vele internationale equipes, bijna een kwart van de equipes kwam uit Duitsland, België, Groot-Brittanië en Oostenrijk... er was zelfs een Britse deelnemer uit Hong Kong! De internationale samenkomst rondom de liefde voor het merk Lancia was op de zaterdag te merken toen de bijzondere modellen voor geanimeerde gesprekken in vele talen en dialecten op de parking zorgden. Met name de Lambda met z'n zeldzame "boat-tail" carosserie stond er vaak omringd door bewonderaars bij. Ook een zeldzame Belna, Appia's in berlina en coupé vorm, enkele Aurelia's waren erbij! Natuurlijk vele Flaminia's, Flavia's en Fulvia's en de modernere modellen... een complete geschiedenis van het merk!

CMO3Het weekend begon voor velen al op de vrijdag met een gezellige samenkomst en diner. Bijzonder verheugend is het dat zo veel van de oprichters van de club er na 50 jaar nog steeds bij zijn.

Op de zonnige zaterdagochtend sloten daar nog vele deelnemers bij aan voor een prachtige rit door het rivierengebied.

Door leuke dorpjes en over mooie dijken voerde de route naar Metropole Druten met z'n gevarieerde auto-, vrachtwagen- en motorcollectie. Zelfs een paar Lancia modellen die we nog niet in de club hebben... een zeldzame Aprillia Pininfarina cabriolet uit 1947 en een Esatau uit de vroege 50er jaren!

Prima plek voor het lunchbuffet ook!  

CMO4

CMO5In de middag voerde een wat langere route ons weer door het rivierenland en een puntje Veluwe terug naar de Wageningse Berg. Tijd voor gezelligheid op het terras met uitzicht op de auto's waar kennis, herinneringen en ideeën uitgewisseld werden.

Tijdens het gezamelijk aperitief werden de organisatoren bedankt voor de inspanningen die tot dit fijne weekend hebben geleid en werd de Lambda uitgeroepen tot de Lancia waarvan de meesten graag de sleutels mee naar huis zouden nemen!

Afsluiting van de zaterdag was het Cento Miglia d'Olanda Anniversario diner in de feestelijke zaal, waar de gezelligheid tot in de late uurtjes duurde.

CMO6

CMO7Op de zondag was helaas het weer omgeslagen en stonden de Lancia's er nat bij. Met name sneu voor de (verrassings-) Aprilia Barchetta Mille Miglia uit 1938 die onder een grote paraplu de ochtendbui moest zien te doorstaan.

Maar met een goed ontbijt gingen de meeste equipes toch op pad voor een rit door de Betuwe. Een beetje Nederlands-grijzig, maar toch rit die ons de mooie landschappen hier liet zien.

Eindpunt van de rit was in de haven van het 16e eeuwse vestingstadje Heusden. Daar lag de rondvaartboot te wachten voor een tocht -met uitgebreid buffet- over de Afgedamde Maas. 

CMO8

Na de gezellige vaartocht was de Cento Miglia d'Olanda helaas voorbij. Afscheid van de deelnemers en een laatste wandeling door middeleeuws Heusden sluiten dan voor ons dit geweldige evenement af.

Super om zo de 50 jaar van de Lancia Club Nederland te vieren... dank aan de organisatie!!!

Foto's

Je eigen foto's delen met de deelnemers van de Cento Miglia?  Laat het weten...

LCNTwitter LCNYouTube LCNFaceBook

Legetøj og BørnetøjTurtle